Asigurarea obligatorie de r─âpundere civil─â auto intern─â

Asigurarea obligatorie de r─âspundere civil─â auto intern─â┬á(RCA)┬áreprezint─â un contract ├«ncheiat ├«ntre posesorul de vehicul, numit asigurat (persoan─â fizic─â sau juridic─â) ╚Öi compania de asigurare. ├Än schimbul primei de asigurare, asigur─âtorul se oblig─â ca la producerea riscului asigurat s─â achite dauna produs─â ter╚Ťei persoane.

Forma juridic─â de realizare ÔÇô asigurare OBLIGATORIE
Asigurarea obligatorie de r─âspundere civil─â auto (AORCA) are menirea de a ap─âra interesul economic ╚Öi social al ├«ntregii comunit─â╚Ťi precum ╚Öi de a proteja victimele unor accidente. Astfel, lipsa RCA este pedepsit─â conform Codului Contraven╚Ťional al RM.

├Äncheierea contractului este obligatorie nu numai pentru posesorii de vehicule, dar ╚Öi pentru asigur─âtori. Refuzul asigur─âtorului de a emite o poli╚Ť─â de asigurare sau de a ├«ncheia contractul de asigurare obligatorie, la cererea posesorului de vehicul, constituie o ├«nc─âlcare a drepturilor consumatorului ╚Öi se sanc╚Ťioneaz─â ├«n corespundere cu legisla┼úia.

Teritoriul acoperit┬áÔÇô poli╚Ťa de asigurare RCA este valabil─â pe ├«ntreg teritoriul Republicii Moldova.

Termen de valabilitate┬áÔÇô contractul de asigurare RCA se emite pentru un termen de 12 luni. Excep╚Ťie fac doar contractele de asigurare ├«ncheiate pentru vehiculele ├«nmatriculate ├«n str─âin─âtate, ce nu de╚Ťin Carte Verde, ├«n acest caz, contractul poate fi ├«ncheiat pentru un termen minim de 30 zile, maxim de 12 luni..

Reglementarea contractului RCA
 
Contractul de asigurare RCA este reglementat de urm─âtoarele acte normative:
  • – Legea Nr. 92 din 07.04.2022 privind activitatea de asigurare sau de reasigurare;
  • – Legea Nr. 106 din 21.04.2022 privind asigurarea obligatorie de r─âspundere civil─â pentru pagube produse de vehicule;
  • – Codul Civil al Republicii Moldova art. 1822 – art. 19161.
Pentru a ├«ncheia o poli╚Ťa de asigurare RCA trebuie ├«ndeplinite urm─âtoarele condi╚Ťii:
insurance-policy
  1. vehiculul să fie înmatriculat / supus înmatriculării sau înregistrat în Moldova;
  2. vehicule înmatriculate în străinătate care se folosesc pe teritoriul Republicii Moldova;
  3. prezentarea documentelor de identificare ale vehiculului ÔÇô certificat de ├«nmatriculare;